Naar publicatie overzicht

Nominatie woontoren B'Mine

09-11-2017
Auteur MN

B’Mine, de nieuwe energiezuinige woontoren in Amsterdam-Noord, is een van de drie genomineerden voor de Zuiderkerkprijs 2017.

B’Mine is een initiatief van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM en belegger MN - namens Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). De 75 meter hoge energiezuinige woontoren is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en  ligt in het hart van de nieuwe creatieve hub van Amsterdam, naast de A’DAM Toren, het EYE Filmmuseum en vele andere hotspots. De strakke vormgeving maakt B'Mine medebepalend voor de skyline van de noordzijde van het IJ, aan de overkant van het Amsterdamse Centraal Station. Maar ook de binnenkant van de woontoren is bijzonder. In B’Mine zijn verschillende huurconcepten gecombineerd om in te spelen op de hedendaagse diversiteit aan woonbehoefte, waaronder het ‘Friends-concept’. Dit betekent dat één woning wordt gehuurd door twee vrienden of, uit de praktijk blijkt, bijvoorbeeld ook twee zussen. 


Betaalbare huur
'Toen Pensioenfonds Metaal en Techniek in 2013 in deze toren investeerde, was er sprake van een compleet andere markt'. aldus Daniëlle Neeleman van investeerder MN. 'Naast het creëren van duurzame woonruimte wilde PMT ook werkgelegenheid verschaffen aan hun eigen achterban (bijvoorbeeld cv-installateurs en dakdekkers). Het Pensioenfonds heeft haar maatschappelijke rol zeer serieus genomen, door woonruimte te creëren in het voor Amsterdamse begrippen betaalbare segment en door ons hoge kwaliteitsniveau te handhaven. Naast 50 Friends- en 45 marktconforme huurwoningen bieden we 52 woningen aan van 80m2 voor 940 euro. B’Mine is een plek geworden waar oud en jong, startende en niet-startende huurders elkaar hebben gevonden. Wij zijn er dus bijzonder trots op dat we een prachtige woonomgeving voor diverse woonwensen gecreëerd hebben, maar nu ook nog genomineerd zijn voor deze prijs die zo betekenisvol is voor de woningbouw in Amsterdam!'

 

De prijs

De Zuiderkerkprijs is een prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste gerealiseerde woningbouwproject in de stad. Het gaat om projecten die zijn opgeleverd in de periode augustus 2016 tot augustus 2017. De Zuiderkerkprijs wordt dit jaar voor de twintigste keer uitgereikt. De prijs, een kunstwerk, gaat naar de opdrachtgever en architect van het winnende project. Andere genomineerden naast B’Mine zijn: Akropolis, De Generaal door architect Studioninedots en Wiener & Co door architect Arons en Gelauff. Het winnende project wordt bekend gemaakt door wethouder Laurens Ivens op woensdag 6 december.