Naar publicatie overzicht

Verduurzaming woningportefeuille ligt op koers

24-01-2018
Auteur MN

MN heeft in opdracht van PMT al 80% van het huurwoningenbestand met een laag energielabel verduurzaamd. De komende jaren worden met bouwbedrijf BAM de overige woningen geïsoleerd, vertelt Dennis Verhagen, portefeuillemanager woningen bij MN, in PensioenPro.

Energielabel B 

Sinds 2012 heeft PMT 1249 woningen verduurzaamd. Deze huizen hadden een energielabel E/F en zijn dankzij de verduurzaming nu gemiddeld een energielabel B. De verduurzaming bestond uit vervanging van verouderde verwarmingsketels, de plaatsing van HR++glas en isolatie van dak, gevel en vloeren.

Om huizen te kunnen verduurzamen, is instemming van ten minste 70% van de bewoners benodigd van een woningcomplex. ‘In het begin was het soms moeilijk de huurders te overtuigen’, zegt Dennis Verhagen, portefeuillemanager woningen bij MN. Huurders van wie het huis wordt verduurzaamd, moeten een iets hogere huur betalen. Die verhoging wordt doorgaans ruimschoots goedgemaakt door een lagere energierekening. Gemiddelde daalde de energierekening met €37,55 per maand.

Aanvankelijk was niet zeker of de verduurzaming daadwerkelijk zou leiden tot een vermindering van het energieverbruik. Het zou bijvoorbeeld mogelijk kunnen zijn dat bewoners meer gingen stoken met open ramen na de isolatie van de woning. ‘Dat was vrij negatief gedacht. In de praktijk gebeurde dit niet’, aldus Verhagen.