Naar publicatie overzicht

De mogelijkheden van beleggen in bosbouw

04-04-2022
Auteur VB Insights

Senior portfolio managers Arie Gravendeel en Mark de Nooij van MN Vermogensbeheer hebben een opinie-artikel geschreven over de mogelijkheden en risico's van beleggen in plantagebossen. 

Duurzaam beheerde bossen slaan van nature CO2 op. Met het Akkoord van Parijs in het achterhoofd, maakt dit bosbouw een extra interessante optie voor langetermijnbeleggers. Daarnaast is het rendement van commerciële plantagebossen historisch gezien stabiel en niet gecorreleerd aan aandelen. 

Er zijn ook nadelen. Denk bijvoorbeeld aan het langetermijnkarakter, illiquiditeit of fysieke risico's, zoals een uitslaande brand. 

Gravendeel en De Nooij gaan in een opinie-artikel in het VBA Journaal - het vablad van CFA Society - uitgebreid in op beleggen in bosbouw. De senior portfolio managers hebben ieder tien jaar ervaring met deze assetclass. MN belegt voor PME ongeveer $515 miljoen in bosbouw in het zuiden van de Verenigde Staten. 

Belangrijke bevindingen uit het artikel: 

Rendement
Over de afgelopen 10 jaar boekte de beleggingsmarkt voor bosbouw gemiddeld een jaarlijks rendement van 4,9% met een standaarddeviatie van 2,9%. Opbrengsten van bosbouw (de verkoop van hout) hebben hun eigen cyclus en zijn niet zo sterk gecorreleerd aan andere assetclasses. Ook is hout een goede inflatiehedge, zoals we ook nu zien met de explosief gestegen houtprijs. 

Duuzaamheid
In tegenstelling tot het kappen van natuurbos, dragen duurzaam beheerde plantagebossen positief bij aan het milieu. De 'rotaties' op plantages zorgen continu voor nieuw groen en de nieuw aangeplante bomen vangen gedurende hun leven veel CO2 op, wat bij veel andere beleggingscategorieën niet het geval is.  

De markt
De wereldwijde beleggingsmarkt voor bosbouw is tenminste $100 miljard. Dit gaat veelal via gespecialiseerde managers; de zogeheten Timber Investment Management Organizations (TIMO’s). Deze zijn goed voor circa $50 miljard, waarvan 60% van pensioenfondsen komt. Verder beheren beursgenoteerde vehikels (REIT’s) zo'n $40 miljard. Ook beleggen institutionele beleggers en commerciële partijen direct in bosbouw. Deze markt is minder goed gedocumenteerd.