Naar publicatie overzicht

Ralf Rikze directeur Pensioenen bij MN

04-02-2019
Auteur MN

Drs. Ralf Rikze treedt toe tot de directie (Executive Committee) van MN. Hij start op 1 maart a.s. als directeur Pensioenen & Verzekeringen bij de pensioenuitvoerder van de metaal-, techniek- en maritieme sector. Rikze volgt Henri den Boer op, die onlangs bekend maakte per 1 februari jl. van rol te wisselen binnen MN.

Ralf Rikze was tot oktober 2017 directeur Pensioenuitvoering bij APG. In die rol was hij  verantwoordelijk voor de pensioenuitvoering van diverse fondsen, zoals ABP en het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouw. Daarvoor had Rikze directierollen bij o.a. FBTO, Interpolis en Centraal Beheer Achmea. Ook werkte hij in commerciële en managementfuncties voor o.a. ING, CenE Bankiers en Nationale Nederlanden. Op dit moment is Rikze interim-directeur Rechtshulp bij DAS.

 

Maatschappelijk bewustzijn
Rikze is enthousiast over zijn terugkeer naar de pensioensector. “Pensioenuitvoering vraagt meer dan ooit om een groot maatschappelijk bewustzijn”, stelt hij. “Betrouwbaarheid, helderheid en toegankelijkheid voor deelnemers, maar ook kosten; dat zijn vandaag de dag belangrijke meetpunten waar zowel de fondsen als de deelnemers hun oordeel over de uitvoerder op baseren. MN heeft op dit vlak al grote stappen gezet en bruist van de ambitie. Ik denk dat er prachtige uitdagingen liggen om de blik op de horizon te houden en de pensioenuitvoering ondertussen elke dag weer iets beter te doen dan de dag ervoor. Dat er nog veel gaat veranderen in pensioenland, staat wel vast. Ik kijk er enorm naar uit om daar aan bij te dragen en de verbinding met deelnemers en opdrachtgevers verder te helpen versterken.”

 

Veranderagenda
Het profiel van Rikze sluit aan op de veranderagenda van MN. Directievoorzitter Norbert Hoogers: “Ons vizier is voor de komende jaren gericht op een realistische balans tussen verbeteren en vernieuwen. We staan voor grote uitdagingen om de pensioenuitvoering klaar te maken voor het stelsel van morgen en bijbehorende wijzigingen in regelgeving. Dat vraagt een groot verandervermogen van onze organisatie, innovatieve ideeën en slimme oplossingen. Ralf Rikze brengt de ervaring mee die we daarbij nodig hebben.”

 

In zijn nieuwe rol geeft Rikze leiding aan de brede portefeuille van Pensioenen & Verzekeringen binnen MN. Die omvat onder meer de pensioenadministratie van deelnemers- en werkgevergegevens, maar ook o.a. het rechtenbeheer, de incasso van premies en de uitbetaling van pensioenen. Daarnaast valt ook de administratie van de inkomensverzekeringen die bij MN zijn ondergebracht in Rikze’s portefeuille.

 

Ralf Rikze studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was bestuurslid en toezichthouder van o.a. Wagenplan Autolease, SHBU Zorgcentra, Stichting Begraafplaats Oud-Zuilen en verschillende instellingen in de sport- en cultuursector.