Terug naar
Position paper 05 januari 2017

Klimaatrisico’s van staatsschuld in kaart

Het Global Footprint Network heeft in het rapport ‘Carbon disclosure and climate risk’ voor het eerst in kaart gebracht welke klimaatrisico’s staatsschuld met zich meebrengt en opties om deze risico’s in kaart te brengen. MN schreef mee aan het rapport.

Global Footprint Network is een internationale onderzoeksorganisatie die financiële instellingen helpt om klimaatrisico’s in beeld te brengen, zodat ze deel uit kunnen maken van investeringsmodellen en risico- analyses. De organisatie publiceerde eind december het rapport ‘Carbon disclosure and climate risk’, waarin voor het eerst de opties om klimaatrisico’s van staatsschuld in kaart te brengen op een voor investeerders pragmatische manier op een rij worden gezet. MN leverde een fundamentele inhoudelijke bijdrage aan het onderzoek en de uiteindelijke rapportage.

Aanbevelingen
De publicatie volgt kort nadat de internationale toezichthouder Financial Stability Board aanbevelingen deed om CO2-risico’s in kaart te brengen. De FSB deed deze oproep niet alleen aan ondernemingen energie-intensieve sectoren, maar ook aan de financiële sector, inclusief vermogensbeheerders. ‘De aanbevelingen leveren naar verwachting een grote bijdrage aan de mate waarin investeerders zich kunnen voorbereiden op een CO2-arme economie’, aldus Susan Burns, directeur van Global Footprint Network Finance for Change Initiative. ‘Maar er zijn ook CO2-risico’s op landenniveau. We hopen dat dit rapport helpt om de klimaatrisico’s van staatsschuld beter te begrijpen.’