Terug naar
Pers 29 november 2016

MN investeert namens PMT in markant Sluishuis in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de combinatie VORM/BESIX uitgeroepen tot winnaar van de ontwikkeling van het markante Sluishuis op IJburg. Het Sluishuis is ontworpen door de Deense architect Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects uit Rotterdam. MN investeert in het project namens het Pensioenfonds voor de Metaal & Techniek (PMT).

De gemeente Amsterdam heeft gekozen voor het meest uitnodigende plan voor het project Sluishuis. Wethouder Grondzaken, Eric van der Burg: ‘Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen. Met het panoramadak en horecavoorzieningen wordt het Sluishuis bovendien een plek waar niet alleen IJburgers, maar mensen uit de hele stad op af zullen komen.’

Huur- en koopwoningen

Het project Sluishuis kent een omvang van zo’n 46.000 m2 en bestaat uit circa 380 energieneutrale appartementen. Bijna 60 procent van de woningen is bestemd voor de verhuur. ‘De aankoop van circa 200 middeldure huurappartementen versterkt onze beleggingsportefeuille zowel kwalitatief als kwantitatief’, aldus George van Hooijdonk, hoofd onroerend goed Nederland van MN. ‘De aankoop past binnen het investeringsprogramma van onze opdrachtgever PMT, dat nadrukkelijk inzet op het ontwikkelen van woningen in het middensegment met een betaalbare huur.’

Integrale duurzaamheid

Met het ontwerp is groots ingezet op sociale duurzaamheid, klimaatadaptatie en innovatief (her)gebruik van materialen zoals recyclebaar beton en hout. Er wordt gebruikgemaakt van duurzame energie en met deze energie wordt zo efficiënt mogelijk omgegaan. Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de kwaliteit en is niet ten koste gegaan van de architectuur. De appartementen worden energieneutraal uitgevoerd. ‘Al met al een spectaculair, maar ook consistent ontwerp. Een blikvanger voor IJburg en uitnodigend voor bezoekers’, aldus het juryrapport.

Amsterdams blok

‘Het Sluishuis is ontworpen als een typisch stedelijk Amsterdams blok, alleen nu drijvend in het IJ, compleet met alle aspecten van het stedelijk leven. Naar de stad knielt het gebouw naar beneden en nodigt het bezoekers uit het dak te beklimmen en te genieten van de panoramische uitzichten op het IJ. Vanuit het water is het Sluishuis omhoog getrokken, waarmee een gigantische opening voor boten is ontstaan. Hierdoor kunnen we het gebouw in varen’, aldus architect Bjarke Ingels. Het Sluishuis biedt plaats aan ongeveer 30 varende woonschepen.