13 februari 2023

PMT, het derde pensioenfonds van Nederland en vermogensbeheerklant van MN, investeert in twee bestaande windmolenparken op het vasteland van Zweden. De investering in de windmolenparken is de eerste transactie van het Europese Core Renewable Infrastructuurfonds. Dit fonds van Glennmont Partners, een investeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in schone energie, werd vorig jaar in samenwerking met PMT en zijn uitvoerder MN opgezet. 


 

Het fonds verwerft met de eerste transactie het windpark Langmarken in Kritstinehamn (het zuiden van Zweden), met een capaciteit van 19,8 megawatt, en het windpark Vasberget in het noordelijk gelegen Ljusdal, met een capaciteit van 27,6 megawatt. Beide windparken zijn sinds 2017 operationeel.

Glennmont gaat voor PMT op zoek naar nog meer bestaande duurzame projecten in Europa om in te investeren, zoals windenergie (op land en op zee), zon, waterkracht en energieopslag. MN heeft namens PMT 600 miljoen euro in het fonds geïnvesteerd. Mede-investeerder TIAA, het Amerikaanse pensioenfonds voor onderwijzers en non-profitorganisaties, verstrekte 100 miljoen euro.

Hartwig Liersch, directeur Beleggen bij PMT: “PMT belegt in de techniek en oplossingen die nodig zijn voor het realiseren van een koolstof arme economie. Met dit soort investeringen kan PMT een positieve en proactieve bijdrage leveren aan de CO2-reductie. PMT heeft nadrukkelijk gekozen voor het thema energietransitie omdat het goed past bij de sector Metaal en Techniek en daarmee bij PMT.“

Sebastiaan Ranner, portfolio manager bij MN: "We zijn blij dat Glennmont al zo snel na het oprichten van het fonds twee goede bestaande windmolenparken in Scandinavië heeft kunnen aankopen. Naast een stabiel rendement voor pensioendeelnemers, maakt dit soort projecten ook de energietransitie in Europa mogelijk.’’ 

[Photo via Gustavo Quepón]

Top