MN en BAM Wonen verduurzamen woningen in Eelde-Paterswolde

15 september 2023

MN Dutch Real Estate (MN DRE) en BAM Wonen starten met het verduurzamen van 38 huurwoningen aan de Veenstukken en Vermeerweg in Eelde-Paterswolde. Het project maakt deel uit van de ketensamenwerking waarbij MN DRE en BAM Wonen 906 huurwoningen die in eigendom zijn van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) verduurzamen van energielabel C of D naar label A++. BAM Wonen past haar innovatieve en rendabele verduurzamingsaanpak toe om slim en efficiënt het gas- en elektraverbruik van de woningen te reduceren.

De werkzaamheden vinden plaats in bewoonde staat en vergen bewonersinstemming. In Eelde-Paterswolde heeft meer dan 78% van de huishoudens ingestemd met de verduurzaming. De oplevering staat gepland voor begin 2024.

De woningen in Eelde-Paterswolde dateren uit 1983. Met betere isolatie en ventilatie reduceert het gasverbruik met 37.230 m3 per jaar en daalt de CO2-uitstoot met 55.800 kilogram per jaar. Nieuwe zonnepanelen zorgen voor 86.000 kWh aan stroom per jaar. Voor bewoners ontstaat hierdoor meer wooncomfort en een lager energieverbruik. BAM Wonen past nieuwe kunststof kozijnen toe en plaatst geïsoleerde draairamen, voor- en achterdeuren met HR++ glas. In de kruipruimte wordt bodemisolatie aangebracht. De woningen krijgen een hybride warmtepomp en een nieuw CO2-gestuurd ventilatiesysteem. Gelijktijdig met de verduurzaming vindt waar nodig voegwerkherstel plaats. Tot slot worden de daken van de bergingen voorzien van sedum.

BAM Wonen heeft met drones en smartphones de woningen ingescand voor een vlot verloop van het project. De scans leveren 3D-modellen op van het exterieur en interieur. Daarmee versnelt de planvorming, voorbereiding en realisatie van verduurzamingsprojecten. Dit is onderdeel van de BAM-strategie ‘building a sustainable tomorrow’, waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisering centraal staan.

Top