Veelgestelde vragen

Mn Services Levensloop

Voor werkgevers

Downloads

Contact

Waarom wordt de regeling beëindigd?

MN heeft besloten om per 8 januari 2019 te stoppen met de MN levensloopregeling. In dit document vindt u antwoorden op de Veelgestelde vragen.

Wat houdt de levensloopregeling in?

De levensloopregeling is een regeling waarmee werknemers verlof kunnen opbouwen voor extra vrije tijd of om eerder te kunnen stoppen met werken. Werknemers kunnen een percentage van het brutosalaris maandelijks door de werkgever op een levenslooprekening laten storten, waardoor het levensloopverlof wordt opgebouwd. De levensloopregeling is sinds 1 januari 2012 beëindigd. Nieuwe deelnemers worden vanaf 1 januari 2012 niet meer toegelaten. Alleen deelnemers die op 31 december 2011 een saldo van € 3.000 of meer hadden opgebouwd kunnen blijven storten op hun levenslooprekening.  De levensloopregeling eindigt definitief per 1 januari 2022.

Hoeveel mag ik inleggen?

Per jaar mag u maximaal 12% van het brutosalaris inleggen. Dat kan in maandelijkse termijnen maar ook eenmalig, bijvoorbeeld van het vakantiegeld. Werknemers die geboren zijn in 1950 tot en met 1954, kunnen meer dan 12% per jaar inleggen om zo sneller aan het maximum van 210% te komen.

Mag ik zelf uitmaken wanneer ik verlof opneem?

Uw werkgever is verplicht in te stemmen met ouderschaps- en zorgverlof en bij het opnemen van maximaal twee jaar verlof direct voorafgaand aan de pensioendatum. In alle andere gevallen kunt u alleen verlof opnemen in overleg en met toestemming van uw werkgever. Tijdens uw verlofperiode moet u wel in dienst blijven van uw werkgever.

Wat gebeurt er als ik van werkgever wissel?

Wanneer u van werkgever wisselt, vult u dan het formulier Opgave nieuwe inhoudingsplichtige in. U en uw nieuwe werkgever dienen dit formulier in te vullen en terug te sturen. Uw levenslooptegoed groeit dan op dezelfde manier door bij Mn Services Levensloop. U kunt ook via uw nieuwe werkgever een nieuwe levenslooprekening openen en daar uw opgebouwde tegoed van Mn Services Levensloop naar laten overboeken.

Wat gebeurt er met mijn levenslooptegoed als ik overlijd?

Als u overlijdt, wordt het opgebouwde tegoed uitgekeerd aan uw erfgenamen. Over de uitkering moeten zij wel belasting betalen (maximaal 52%).

Mag ik mijn levenslooptegoed opnemen en dan weer opnieuw inleggen?

Nee, als uw uw tegoed heeft opgenomen, kunt u niet meer opnieuw gaan deelnemen aan de levensloopregeling.

Heeft de uitbetaling van mijn levenslooptegoed nog fiscale gevolgen?

De uitkering wordt bij uw jaarinkomen geteld. Hierdoor kan het gevolgen hebben voor uw huur- , kinderopvang- of zorgtoeslag. Laat uw situatie toetsen door de belastingdienst of financieel adviseur.

Zijn er nog eisen gesteld aan levensloopopnames na 2013?

De deelnemer kan vrij beschikken over zijn tegoed. Hoeft dus geen verlof tegenover te staan.

Hoe is het gesteld met premies werknemersverzekeringen over levensloopopname?

Per 1 januari 2013 is een eventuele inleg in de levensloopregeling aftrekbaar voor alle loonheffingen, dus ook voor de werknemersverzekeringen. De bijdrage van de werkgever is geen loon. Daar staat tegenover dat een eventuele opname loon is voor alle loonheffingen. De werkgever betaalt dus ook premies werknemersverzekeringen over een eventuele opname. Wanneer de werknemer op 1 januari 2013 61 jaar of ouder is geworden, dan geldt een afwijkende regeling.